Bezerédi Tamás

prémium informatikai szervíz
PC és Laptop takarításMITŐL MELEGSZIK FEL / LESZ EGYRE ZAJOSABB A GÉPEM?
Évek alatt nagyon sok kosz, por és szösz kerül a hűtőrendszerbe és ezek eltömítik a hűtőbordákat, ezért a keletkezett hő nem tud megfelelően távozni. A hőt termelő alkatrészek (processzor, grafikus vezérlő) és a hőcsövek között kiszárad a gyárilag vagy normál esetekben használt hővezető paszta, ezért nem megfelelő a hőátadás az alkatrészek és a hűtőrendszer között.
A túl sok hő miatt a hűtőrendszer a ventilátort egyre gyorsabb működésre bírja, hogy a gyorsabb forgás kifújja a keletkezett hőt a gépből. Ezért van az, hogy idővel egyre zajosabb a ventillátor. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a korszerű gépek visszavesznek a teljesítményükből és így próbálnak meg kevesebb hőt termelni. Ezért van az, hogy a túl sok hő hatására lelassul a gép. Ha ennek ellenére is túl magas marad a belső hőmérséklet, akkor a gép egyszerűen kikapcsolja önmagát, hogy megóvja a processzort és a grafikus vezérlőt a megsüléstől.
Ha ez állapot sokáig áll fent, akkor sajnos ezek az alkatrészek tönkre mennek, és nagyon költségessé válik a javításuk. Ezeken kívül a merevlemeznek és az akkumulátornak sem tesz jót a meleg, ezek is sokkal hamarabb tönkre mennek, ha túlzott hő éri őket. Ezért érdemes maximum két évente kitisztíttatni laptopja hűtési rendszerét.

Hogyan tisztítom ki a gépet?

1. ELLENŐRZÖM A BELSŐ HŐMÉRSÉKLETEKET
Egy programmal ellenőrzöm és feljegyzem a gép különböző alkatrészeinek hőmérsékleteit. Minden alkatrész csak egy bizonyos hőmérsékletig tudja jól ellátni a feladatát.

2. SZÉTSZERELELÉS
PC esetéen egyszerű, hiszen teljesen moduláris, és könnyen hozzáférhető minden alkatrész.
A laptopok esetén pedig:
Kétféle megoldással gyártják a laptopokat. Az első, amikor a laptop alján van egy úgynevezett rendszer fedél. Ennek az eltávolításával hozzá lehet férni a hűtésrendszerhez és így gyorsan és egyszerűen ki lehet takarítani. Sajnos ez csak a laptopok 10-15 százalékára igaz. A második esetben teljesen szét kell szedni hozzá az egész laptopot, ez sokkal több szakértelmet és időt kíván.

3. HŰTŐRENDSZER KITAKARÍTÁSA
Eltávolítom a koszt, port és egyéb szennyeződéseket a hűtőbordáról és a ventilátorról. Ellenőrzöm, hogy a ventilátor megfelelően működik e. Ha megállt vagy zörög, akkor már nem képes ellátni a feladatát, ezért szükséges a cseréje. A legtöbb esetben egy ventilátor karbantartásával el lehet kerülni annak cseréjét. Ilyenkor szétszedem, kitisztítom, és újra olajozom a forgó részeket.

4. PASZTA és esetleges PAD -ek CSERÉJE
Eltávolítom a megszáradt pasztát és helyette újat viszek fel a szükséges alkatrészekre. A processzor és a hűtőcsövek között van egy hővezető paszta, ami abban segít, hogy a processzor és a grafikus chip által termelt hőt átadja a hűtőcsőnek. Ezzel elősegíti a jobb hűtési teljesítményt. Idővel ez a hővezető paszta kiszárad, és nem tudja hatékonyan vezetni a hőt, ezért ki kell kicserélni. Az általam használt hővezető anyagok PRÉMIUM MINŐSÉGŰEK. Felvitelük alapos odafigyelést kíván, de soha többet nem kell cserélni, hiszen nem száradnak ki, évek múlva is ugyan olyan hatásfokkal adják át a hőta hűtőbordáknak!
Emellett a hagyományos és a gyári pasztákhoz és PAD -ekhez képest 300-400% al jobb hatásfokúak, így egyes esetekben akár 40C fokkal is csökkenhet a rendszer maximum hőmérséklete! Ez főleg gamer gépeknél és nagy igénybevételű munkagépeknél lehet életbevágóan fontos!

5. TESZTELÉS
Miután összeszereltük a gépet, újból ellenőrzöm a hőmérsékleteit. Egy erre a célra készült programmal 10 – 15 percig 100 százalékos teljesítményre kényszerítem a processzort és a grafikus vezérlőt. Közben folyamatosan figyelem a hűtésrendszer állapotát. Ha ennek a maximális terhelésnek megfelel, akkor készen is vagyok. Egyébként, ha nem gamer, vagy munkagép, akkor a hétköznapi használat során sosem áll fent folyamatos maximális terhelés.

6. KÜLSŐ TAKARÍTÁS
Utolsó lépésként megtisztítom a gép külső borítását is.

GARANCIA:
AMENNYIBEN NEM TUDOM MEGOLDANI A GÉPED MELEGEDÉSI PROBLÉMÁJÁT, NEKED SEMMIT SEM KELL FIZETNED!
MINDEN ELVÉGZETT MUNKÁMRA 100% GARANCIÁT VÁLLALOK!


NA MOST MI LEGYEN?
Hívj fel, hozd el a géped a szervizembe, és elvégzem a szükséges tisztításokat.

NORMÁL TISZTÍTÁS
Hagyd nálam 1 – 3 munkanapra a gépet és elvégzem a külső és belső tisztítást.
A normál pc és laptop tisztítás díja: 10000 Ft
Játékos és üzleti laptopok esetén: 16000 Ft

SÜRGŐSSÉGI TISZTÍTÁS
Ha nélkülözhetetlen a gép és nem tudod nálam hagyni pár munkanapnapra, akkor hétköznap 9 és 15 óra között hozd el hozzám, és 3 órán belül elvégzem a takarítást. A sürgősségi laptop tisztítás díja 14000 Ft
GAMER és üzleti laptopok esetén: 20000 Ft

FOLYADÉK TISZTÍTÁS
Ha valami belefolyt a gépbe, akkor azonnal kapcsold ki, laptop esetén vedd ki az akkumulátort, és 12 órán belül hozd el hozzám. Ekkor a legnagyobb az esélye, hogy egy tisztítással javítható lesz a gép extra költségek nélkül.
A folyadék káros gépek tisztítási díja: 16 000 Ft GAMER és üzleti gépek esetén: 22 000 Ft Abban az esetben, ha azért melegszik nagyon a gép, vagy kapcsol ki, mert valami fizikai probléma is van vele, pl. meghibásodott a ventillátor, tönkrement a hűtőrendszer, akkor annak további költségei is lehetnek. Ezeket a hibákat csak egy alapos bevizsgálás és tesztelés után tudom megállapítani, és csak ez után tudom megmondani, hogy mit kell esetleg kicserélni, illetve azt, hogy ez milyen további költségekkel járhat. Természetesen mielőtt elvégzem a szükséges javításokat, felhívlak telefonon és tájékoztatlak a felmerülő többlet költségekről, így csak a Te beleegyezésed után végezem el a javításokat.